Hygienicko-epidemiologický kmen
Vydáno: | Kategorie: Užitečné informace - Lékaři
Vydáno: | Kategorie: Užitečné informace - Lékaři
Po promoci na lékařské fakultě, první část vzdělávacího programu každého oboru specializačního vzdělávání zahrnuje nejprve základní kmen, v tomto případě Hygienicko-epidemiologický kmen. Základních kmenů je celkem 19.
Vzdělávání v tomto kmeni trvá 30 měsíců a až poté následuje samotný specializační výcvik. Lékaři před zkouškou z kmene budou pracovat pod dozorem atestovaného lékaře. Z každého jednotlivých z základních kmenů se dá pokračovat pouze na konkrétní specializace (viz Přehled kmenů a specializací)
Každý lékař musí pro splnění základního kmene absolvovat jak A) povinnou praxi v oboru kmene, B) vzdělávací aktivity a C) mít potvrzení o provedených výkonech.
se u každého kmene liší. Jiné jsou požadavky na oddělení, tak i na dobu, kterou lékař musí na konkrétních odděleních strávit. Stáže je možné absolvovat v libovolném pořadí kdykoliv v rámci doby základního kmene. Pro tento kmen jsou to tyto:
ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE | 2 měsíce |
CHIRURGIE | 2 měsíce |
VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ | 2 měsíce |
HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE* | 24 měsíců |
Aby byla stáž uznána do vzdělávání, musí mít oddělení minimálně Akreditace 1. stupně. Kompletní seznam zde https://mzd.gov.cz/seznam-akreditovanych-pracovist/
které lékař musí v průběhu vzdělávání absolvovat jsou:
Lékařská první pomoc |
Základy zdrav. legislativy, etiky a komunikace |
Prevence škodlivého užívání návykových látek |
Radiační ochrana |
Základy hygieny a epidemiologie |
Všechny kurzy může lékař absolvovat prezenčně, první čtyři i e-learningem kdykoliv v průběhu trvání základního kmene.
se potvrzují do tzv. logbooku. Potvrzuje je školitel a garant.
Výkony | Počet |
Hygiena a epidemiologie | |
Šetření v ohnisku nákazy a stanovení nezbytných protiepidemických opatření | 50 |
Kontrola zdravotnického pracoviště podle zásad státního zdravotního dozoru vyplývajících z ustanovení § 84 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů | 15 |
Kontrola dle zásad státního zdravotního dozoru v potravinářském podniku včetně stravovacího zařízení, hodnocení zdravotního rizika | 20 |
Kontrola dle zásad státního zdravotního dozoru ve školách a školských zařízeních a při zotavovacích akcích pro děti a mladistvé, hodnocení zdravotního rizika | 10 |
Zhodnocení zdravotního rizika a provedení opatření v problematice pitné, užitkové vody a vody ke koupání | 15 |
Kontrola dle zásad státního zdravotního dozoru na pracovištích, hodnocení zdravotního rizika | 15 |
Měření a vyhodnocení měření fyzikálních faktorů v životním a v pracovním prostředí (hluk, vibrace, osvětlení atd.) | 15 |
Hodnocení zdravotního stavu vybraných skupin populace včetně zpracování návrhu opatření | 10 |
Posouzení dokumentace a zhodnocení zdravotního rizika v rámci preventivního dozoru (činnosti při stavebním řízení a územním plánování) | 20 |
Zpracování nálezů/dokumentace z epidemiologických a hygienických šetření | 100 |
Kmen je od roku 2018 dle novely zákona vždy zakončen zkouškou. Teoretické znalosti viz seznam otázek na https://www.ipvz.cz/lekari-zubni-lekari-farmaceuti/lekari/vzdelavaci-programy/zakladni-obor-2020-zakladni-kmen
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!